All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

Art of Confusion en 7theaven gaan de lucht in met Matrix Droneshows

De COVID-19 pandemie heeft de evenementensector lange tijd lamgelegd, maar dat betekent niet dat ondernemers uit de sector een winterslaap houden. Inderdaad, niks is minder waar. Neem nu Tom Winkelmans en Tom Van Landeghem, Managing Directors van Art of Confusion en 7theaven, twee gevestigde waarden uit de eventindustrie. Beide ondernemers introduceren een nieuwe afdeling binnen hun groep, met name Matrix Droneshows. Zoals de naam reeds alludeert, ligt de focus op shows met drones. “Niet zomaar drones,” stelt Tom Van Landeghem. “We gaan werken met swarm drones. Een zwerm van drones dus. Vergelijk het maar met een school vissen. Net zoals die gracieus in het water zwemmen, gaan we dat met drones in de lucht doen.” In zo’n zwerm volgen de drones een eigen vliegpatroon en worden ze gestuurd vanuit één unit.

Met Matrix Droneshows wensen de ondernemers een weloverwogen alternatief te bieden voor vuurwerk. Met 7theaven hebben we heel wat vuurwerk ervaring. Van oplsagvergunning tot uitvoering met daarbij de handhaving van de juiste protocollen.

Toch voelen wij meer aan dat vuurwerk onder vuur ligt bij overheden,” stelt Tom Winkelmans. Zo worden er verschillende factoren aangehaald, zoals brandveiligheid, geluidsoverlast en milieu. Met Matrix Droneshows proberen we hier een mooi evenwicht te bewandelen en een antwoord te bieden op deze problematiek. Onze drones kunnen uitgerust worden met pyrotechnische modules om zo een mix te brengen tussen licht, drones en vuurwerk, dit allemaal met de nodige veiligheidsprotocollen. Na Corona zal met de heropstart van grote evenementen het spektakelgehalte ook stijgen. Met onze swarm drones gaan we ongetwijfeld een bijdrage kunnen leveren met lichtshows. Beleving wordt nog belangrijker. En die beleving tillen we naar een hoger niveau, letterlijk en figuurlijk. Ongezien en ongekend in België, maar dat gaat veranderen,” klinkt het vastberaden.

Bij een lichtshow met swarm drones gaan er vlotjes zo’n 150 à 200 drones de lucht in. Is dat dan wel veilig? “Dat is het zeker,” beaamt Tom Van Landeghem. “Technisch gaat dat als volgt tewerk. Er wordt een virtuele koker geplaatst op de locatie, wat ‘Geofence’ heet in het vakjargon. Daarrond wordt nog een tweede veiligheidsperimeter geplaatst, de zogenaamde ‘dode cirkel’. Wanneer de drone daarbuiten komt, gaat hij onherroepelijk naar de grond. Bovendien is zowel de software als de hardware waarmee wij werken, ontwikkeld in hetzelfde bedrijf waardoor 100% compatibiliteit wordt gewaarborgd, wat de veiligheid verder bevordert. Vergelijk het een beetje met Apple waar de software en hardware ook bij dezelfde producent zitten. M.a.w. een heel betrouwbaar en beveiligd systeem. Er wordt tevens gewerkt met een dubbele radiocommunicatie op verschillende frequenties waarbij te allen tijde kan worden ingegrepen, mocht er iets mislopen. Slecht functionerende drones kunnen worden gecorrigeerd of worden uit de lucht gehaald via een killswitch. Er zijn voortdurend twee medewerkers bij de activiteit betrokken, m.n. een operateur en een observator die alle data van iedere drone in het oog houdt. Bij eventuele problemen worden defecte drones eruit gehaald. Onze mensen hebben bovendien een behoorlijk zware opleiding achter de rug om deze drones te mogen manipuleren.”

Met Matrix Droneshows beseffen beide ondernemers dat ze tegelijk een pioniersrol vervullen. “Dit is allemaal nieuw voor ons land en wij zijn dan ook bezig met hiervoor protocollen uit te schrijven in samenwerking met de daartoe bevoegde instanties. Met Matrix Droneshows zijn we dus echt wel aan het pionieren. We willen immers dat alles correct en veilig verloopt,” aldus Tom Van Landeghem. Voorlopig mag er dan ook enkel op afgesloten en toegestane terreinen worden geopereerd. “Er zijn heel veel factoren waarmee rekening dient te worden gehouden en daarvan moet een grondige analyse worden gemaakt.”

Het voordeel van de drones waarmee Matrix Droneshows werkt, is hun beperkte grootte. “Aangezien onze drones klein zijn, hebben ze slechts een beperkte take-off zone nodig,” stelt Tom Winkelmans. “Ze kunnen met 9 per vierkante meter opstijgen. Op 65 m2 kunnen wij dus 100 drones laten opstijgen en landen en dit op een veilige manier. Andere types drones vereisen minstens 2 meter afstand tussen elke drone. Voor 100 drones heb je dan als snel 400 m2 nodig om ze te laten opstijgen of landen.”

Matrix Droneshows mikt in de toekomst op grotere evenementen. “Publieks- of privé-events, steden en gemeenten die een vervangmiddel zoeken voor hun klassiek vuurwerk. Of een vuurwerk gecombineerd met droneshow of lichtspektakel,” aldus Tom Winkelmans. “Evengoed B2B of particulier echter, zoals bijvoorbeeld aankondigingen met het bedrijfslogo, of een persoonlijke liefdesverklaring. Een brede waaier van mogelijkheden. We gaan dan ook werken met reeds voorgeprogrammeerde shows, maar natuurlijk ook op maat gemaakte. Afhankelijk van het budget van de klant. Immers, de kost van dergelijke droneshow zit niet in de drone zelf, maar eerder in de programmering ervan, het vele voorbereidende werk.”

“Alles hangt uiteraard af van de creativiteit en de tijd die aan de voorbereiding wordt besteed,” voegt Tom Van Landeghem eraan toe. “Vergelijk het maar met het realiseren van een 3D-animatiefilm. Daar zijn x-aantal mensen mee bezig. Tot een jaar toe. Voor een hele complexe droneshow gaat dat al snel 2 à 3 maanden voorbereidingstijd kosten. Je moet elke drone voorstellen als een pixel en alle pixels dienen afzonderlijk te worden geprogrammeerd. En daar kruipt tijd in.”

De drones waarmee Matrix Droneshows werkt, zijn tevens spatwaterbestendig, wat bij oudere modellen niet zo was. “Zo kunnen we blijven opereren bij druilerige regen of mist. Bovendien is de volledige casing aan de onderkant van de drone verlicht, niet enkel een lampje onderaan de buik.” Een droneshow hoeft niet alleen plaats te vinden wanneer het donker is. “Je kan de drones tevens met rookpatronen uitrusten zodat je eventueel overdag kunt actief zijn,” aldus nog Tom Winkelmans. “Kortom, heel veel mogelijkheden om in de toekomst verder uit te werken. Een mooi perspectief voor de evenementensector post-Corona, toch?”

Audiovisueel verhuurbedrijf – Art of Confusion

Unieke decoratie effecten – 7theaven

Shares

Pin It on Pinterest