All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

Guestology, onboarding en Domein Canteclaer: een gesprek met Vincent Vermeulen, oprichter van de School for Butlers and Hospitality

Vincent Vermeulen vertegenwoordigt een vierde generatie hospitality. Zijn overgrootvader was reeds butler in 1884.  Bovendien heeft zijn familie steeds in de hospitalitysector gewerkt. “In het verleden baatten we feestzalen, een hotel, een restaurant, enz. uit. We hebben dat uiteindelijk allemaal verkocht aan een grotere speler op de markt, Gourmet Invents,” vertelt Vincent Vermeulen.

Begin de jaren 2000 vertrekt hij naar Engeland om er butler te worden. “Na mijn loopbaan als butler ben ik teruggekeerd naar België. In de periode deed ik vooral aan hospitality consulting om dan in 2013 de ‘School for Butlers and Hospitality’ op te richten. Ondertussen zijn we meer dan tien jaar verder. Met onze school trainen we butlers, we plaatsen butlers, maar we doen ook heel veel bedrijfstrainingen, hospitality, guestology, etiquette en alles wat met verwelkoming te maken heeft. Bovendien verzorgen we individuele evenementen. Mensen kunnen hier een tafel reserveren om te dineren. Onze butlers bedienen ze dan. We hebben lessen etiquette voor heren, dames en voor kinderen.”

Voor wie op zoek is naar een exclusieve locatie om zakelijke evenementen, vergaderingen of bedrijfsbijeenkomsten te organiseren, kan tevens terecht op Domein Canteclaer. Omgeven door weelderige bossen biedt die domein de ideale setting voor meetings, inclusief de mogelijkheid om de locatie af te huren voor groepen tot 18 personen. “Domein Canteclaer telt zon’ 8.000 vierkante meter te midden van de bossen van Hertsberge,” stelt Vincent Vermeulen. “Het zit zeer anoniem en discreet verborgen. Het leent zich bijgevolg ideaal voor een discrete meeting of vergadering. Naast voldoende parking is er de Orangerie, waar de meeting kan doorgaan, een living room voor lunches of diners. Tevens beschikken we over break-out room mogelijkheden, voor bedrijfstrainingen bijvoorbeeld.”

Bedrijven kunnen het domein afhuren voor boardmeetings, met hun eigen catering of met de ondersteuning van het team van Vermeulen.

Naast deze beschikbare venue voor vergaderingen, kunnen bedrijven of organisaties bij Vincent Vermeulen ook aankloppen voor bedrijfstrainingen. “We hebben onze ‘guestology’-trajecten, van een eendaags bootcamp tot heel lange trajecten. Zo hebben we bijvoorbeeld een project met een woonzorgcentrum dat reeds 2,5 jaar loopt. Eerst bepalen we het DNA van de hospitality die bedrijven of organisaties wensen uit te dragen en dan pas volgt het trainen van de mensen.” 

Met zijn ‘guestology 2.0’ traject wenst Vincent Vermeulen aan bedrijven te tonen dat de customer experience naar een ander niveau kan. “Bedrijven kunnen daarmee inkomsten genereren. Het is tevens een gestructureerd systeem zodanig dat de verworven kennis in de organisatie blijft. Kortom, de training is geen ‘one shot’ die na vier weken reeds is vergeten. Immers, we gaan tools aanreiken om dat in de organisatie te houden. Begin volgend jaar brengen we trouwens onze eigen software daarvoor op de markt om de guestology in het bedrijf te houden en digitaal te communiceren, maar alles in de mindset van guestology. En dat is natuurlijk gebaseerd op de butler mindset, bijvoorbeeld het aanbieden van opties in al uw communicatie, oog voor detail, anticipatie, personalisatie van communicatie.”

Vincent Vermeulen wijst op het verschil tussen service en gastvrijheid. “Service is eigenlijk de technische kennis. Als we bijvoorbeeld kijken naar de autosector, een salespersoon kent die auto van binnen en van buiten. Op gebied van gastvrijheid gaat het evenwel over emoties. Oogcontact maken, niet onmiddellijk beginnen over dat technische, tijd nemen met die klant, de lichaamstaal van de klant lezen en daarop inspelen, de juiste taal gebruiken. Taal is voor ons het allerbelangrijkste in guestology. De intonatie in de stem, de woordkeuze. Dat komt opnieuw uit onze butleropleiding. Zo is het tijdens deze opleiding bijvoorbeeld acht weken verboden om de uitdrukkingen ‘OK’ of ‘Geen probleem’ te gebruiken. Dat zet kandidaten-butler aan tot denken. Dat is hetgeen waar mensen in de verkoop misschien ook even moeten naar kijken. Hier in onze school gebruiken we intern nooit het woord ‘prijs’. ‘Tarief’ of ‘waarde’, maar nooit ‘prijs’. Want ‘prijs’ geeft de indruk: ik wil u iets verkopen. Natuurlijk wil je dat, maar de waarde van een auto is iets anders, dat klinkt ook anders. De voorbeelden zijn legio. Bij Disney ook bijvoorbeeld. Daar gebruiken ze nooit ‘staff’ voor hun personeel, maar ‘cast member’. Van poetsvrouw tot CEO hebben ze allemaal een rol te spelen, net zoals in een film.” 

Guestology werkt bovendien binnen het bedrijf of de organisatie zelf. “Dit past natuurlijk ook in de communicatie richting ‘interne klant’, het personeel van een bedrijf,” aldus Vincent Vermeulen. “Immers, ‘The War on Talent’ woedt hevig. De interne klanten – de medewerkers van het bedrijf – verwachten trouwens ook die gastvrijheid. Zeker nieuwe medewerkers verlangen een zekere gastvrijheid om zich goed te voelen in de organisatie en dan eigenlijk te groeien en te bloeien naar de externe klant toe. Onboarding is iets waar volgens mij nog veel te weinig wordt op ingezet. Organisaties verwachten dat mensen tien à vijftien jaar binnen de organisatie blijven, maar ze besteden misschien maar een halve dag aan onboarding. Food for thought,” aldus nog Vincent Vermeulen.

Inspirerende locatie met zakelijke faciliteiten en guestology training – Domein Canteclaer

Shares

Pin It on Pinterest