Kasteel Ooidonk: parel van de Leiestreek

In een meander van de Leie, op een boogscheut van Gent, ligt het sierlijke en statige Kasteel Ooidonk. Het omringende water en het fraaie park stralen een en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter dat zijn turbulente geschiedenis haast doet vergeten. Olivier Wauters bezocht deze unieke locatie en had een gesprek met kasteelheer Graaf Henri t’Kint de Roodenbeke.

“Deze middeleeuwse versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en geldt als een van de mooiste kastelen in België”, stelt de Graaf. “Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire.” 

Dit prachtige domein was destijds de verblijfplaats van de heren van Nevele en eigendom van de hertogen van Montmorency – onder wie de beroemde Filips, Graaf van Horne. Ooidonk was betrokken bij talrijke sociale conflicten en de godsdienstoorlogen van de 16de eeuw. “Het tot tweemaal toe verwoeste kasteel werd herbouwd door de Antwerpse notabele Maarten della Faille, die het kasteel volgens de smaak en de geest van de renaissance liet inrichten en het een residentieel karakter gaf. In 1864 werden het kasteel en de gronden eromheen aangekocht door senator Henri t’Kint de Roodenbeke – de latere voorzitter van de Senaat (1892-1899) en Minister van Staat – en zijn vrouw Zoé de Naeyer”, vertelt Graaf Henri t’Kint de Roodenbeke.

Ondanks de renovatie- en restauratiewerkzaamheden van vorige eeuwen is Ooidonk altijd blijven schitteren als juweel van de flamboyante renaissance-architectuur. Vandaag, 150 jaar na hun grootvader, bewoond de zesde Graaf, t’Kint de Roodenbeke het kasteel.

Met veel passie onderhoudt hij het kasteel en het domein, net als Graaf Henri t’Kint de Roodenbeke en Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke dat vóór hen deed.

Niettegenstaande Kasteel Ooidonk wordt bewoond door de Graaf en zijn gezin, staan de poorten van het prachtige domein ook open voor evenementen. Genodigden kunnen volop genieten van het indrukwekkende historische decor. ’s Avonds en ’s nachts baadt het binnenplein trouwens in een feeëriek licht.

“Particulieren of bedrijven kunnen hier terecht voor tal van formules: presentaties, diners, walking diners, recepties en familiedagen. Deze worden georganiseerd hetzij in het kasteel voor exclusieve events tot 50 personen, hetzij in een tent op de imposante binnenkoer van het kasteel”, aldus de Graaf. “Een evenement kan tevens worden gecombineerd met een begeleid bezoek in het kasteel of aan de tuinen. Ook het park voor het kasteel kan worden gebruikt voor activiteiten.” 

Zelfs voor unieke boardmeetings en kleine vergaderingen kan u in dit kasteel terecht.

De route naar het kasteel staat op de openbare weg aangeduid. Er is voldoende plaats om te parkeren in de Ooidonkdreef en op de extra parkings van het kasteel.

Kasteel voor evenementen in Oost-Vlaanderen – Kasteel Ooidonk

Shares

Pin It on Pinterest