All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

La Descente de la Lesse, op weg naar een definitieve sluiting? – Dinant Evasion

Dinant Evasion, de historische operator van kajaktochten op de Lesse, wordt momenteel geconfronteerd met een kritieke situatie. De verlenging van de exploitatievergunning, die onontbeerlijk is om deze populaire activiteit voort te zetten, wordt momenteel herzien en er zouden nieuwe, ongerechtvaardigde en bijzonder verontrustende beperkingen kunnen worden opgelegd.
In de komende dagen wordt een openbaar onderzoek gestart, waarbij er nog een laatste kans is om de balans te doen doorslaan.

Ongerechtvaardigde beperkingen

De voorbije vijf jaar werd een strenge wetenschappelijke studie uitgevoerd over de Lesse, waarvan het protocol werd gevalideerd door het Waals Gewest. Op basis van de manier waarop de rivier momenteel georganiseerd en gebruikt wordt, concludeert de studie dat de impact van kajaks op de natuur beperkt is in een mate die het behoud en zelfs de bloei van de fauna en flora van de rivier niet in de weg staat.
Desondanks zijn de autoriteiten niet alleen van plan om het aantal toegestane kajaks op de Lesse met 30% te verminderen, maar ook om de drempeldebieten (het minimale waterniveau waarboven kajaks mogen varen) te herzien. Deze laatste maatregel zou leiden tot een verlenging en vermenigvuldiging van de sluitingsperiodes, vooral tijdens de zomer.

Absolute onzin, want de studie bewijst dat dit niet nodig is.

Bijzonder verontrustende gevolgen

Afgezien van hun nutteloosheid, zijn de dramatische gevolgen van deze beperkingen zorgwekkend: de toepassing van dergelijke beperkingen zou onvermijdelijk leiden tot een bijna fataal verlies van winstgevendheid voor Dinant Evasion.
Met een capaciteitsvermindering van 50% zou het bedrijf zijn prijzen moeten verdrievoudigen om te overleven, waardoor kajakken op de Lesse onbetaalbaar zou worden in vergelijking met andere rivieren in België en Frankrijk.
Op korte termijn zouden deze omstandigheden leiden tot de definitieve sluiting van het bedrijf, waardoor 85 banen op de tocht zouden komen te staan en de lokale bedrijven, met name winkels, cafés, restaurants, campings, hotels en gîtes, negatief zouden worden beïnvloed. En dan hebben we het nog niet eens over de financiering voor de gemeenten Houyet en Dinant, die jaarlijks bijna 300.000 euro aan diverse belastingen ontvangen!

“We leven in deze groene omgeving en leven ervan, dus we hoeven er niet van overtuigd te worden dat de natuur behouden moet blijven.”
– Olivier PITANCE, directeur van Dinant Tourisme/Dinant Evasion

Mobilisatie en openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek loopt van 10 juni tot 10 juli 2024. Dinant Evasion roept al haar supporters op om hun positieve mening over kajakvaren op de Lesse te delen met de lokale autoriteiten, om de voorgestelde nieuwe beperkingen aan te vechten.
U kunt uw mening per e-mail sturen naar patrimoine.territorial@houyet.be of service.environnement@dinant.be (of info@dinant-evasion.be, die ze zal doorgeven).
Een paar regels zijn genoeg, maar ze kunnen alles veranderen.

Teambuilding in Dinant – Dinant Evasion

Shares

Pin It on Pinterest