Overname ExpoRent door Total Event Support: een gesprek

Onlangs was Erik Wood, CEO Eventonline, te gast in het voormalige kantoor van ExpoRent. Hij had er een gesprek met Jeroen Meermans en Dirk Libbrecht, zaakvoerders van Total Event Support en Stan Taeymans, de voormalige zaakvoerder van ExpoRent. Topic van de dag: de overname van ExpoRent door Total Event Support.

Erik Wood: Waarom een overname?

“Total Event Support is een totaalleverancier van materiaal en diensten voor de event professional, daarmee zijn wij een leverancier van geluid, licht, decor, maar ook tafelmateriaal, borden, bestek, glaswerk, voor alle mogelijke events. Kortom, het volledige plaatje,” legt Jeroen Meermans uit. “In ons gamma zijn we verhuurder van meubilair, dikwijls ter versterking van bepaalde sferen die worden ontworpen. Met de overname van ExpoRent zorgen wij voor een grote aanvulling van ons gamma, maar ook van diensten en know-how, waarbij ons aanbod en onze know-how in één klap een pak breder wordt.”

Erik Wood: Dit gesprek vindt plaats in het voormalige hoofdkwartier van ExpoRent. Het is echter de bedoeling dat alles naar Hasselt verhuist, niet? Een logistieke uitdaging veronderstel ik dan?

“Inderdaad,” beaamt Dirk Libbrecht. “We hebben maar zes weken de tijd om deze 8.000 m2 leeg te maken. Voorlopig wordt alles verplaatst naar Hasselt waar nu een extra extern magazijn wordt gehuurd, maar met verloop van tijd is het de bedoeling om alles in Beringen onder te brengen. In onze vestiging in Beringen start volgende maand een verbouwing die nog eens 1.500 m2 vloeroppervlakte extra gaat opleveren. En dan zoeken we later nog naar een oplossing voor de overige 2.000 m2.”

Erik Wood: De naam ‘ExpoRent’ wordt behouden? Een bewuste keuze dan neem ik aan?

“We hebben al verschillende bedrijfstakken, en voegen nog graag eentje toe om op deze manier terug te gaan naar de roots van ExpoRent en een voor ons nieuwe doelgroep aan te spreken” zegt Jeroen Meermans. “Voor ons heeft het meer voordelen om de naam ExpoRent te behouden aangezien de naam het zelf zegt, verhuur van materialen voor beurzen. Het gaat uiteraard verder dan enkel het verhuren van meubilair voor de standenbouwer. De technische en creatieve achtergrond van Total-e in combinatie met onze printafdeling maken van ExpoRent vanaf nu een totaalleverancier. Ophangpunten, schermen, licht, beurswanden, large format printing, … behoren nu ook tot het ExpoRent gamma. De win-win bij Total-e is dat we een breder gamma van meubilair kunnen aanbieden. 

Erik Wood: Stan Taeymans, jij was 28 jaar lang eigenaar van ExpoRent, maar je stapt nu mee in het nieuwe verhaal. Wat gaat jouw functie zijn?

“Dat wordt tweeërlei,” aldus Stan Taeymans. “Enerzijds gaat mijn ervaring in het logistieke gedeelte inzake meubelaankoop, stockage, maar ook op de werven een steentje bijdragen bij hetgeen reeds van kennis aanwezig is bij Total-e. Vooral dan de gespecialiseerde meubelleverancier die ExpoRent was, verder helpen integreren in het totaalpakket van Total-e. Anderzijds ben ik natuurlijk 28 jaar reeds in deze markt aanwezig en ken ik ook veel spelers. Bovendien is het toch de bedoeling dat aan de vele klanten die wij al die jaren trouw en tot hun grote tevredenheid hebben bediend, hen uiteraard dezelfde service gaan aanbieden, en uitbreiden met het Total-e-gamma, om een nog betere service te kunnen verstrekken. Mijn functie wordt bijgevolg een deel commercieel, maar ook een deel organisatorisch. En in de eerste plaats zorgen dat de integratie vlot verloopt. Zo zijn we reeds gestart met een selectie van het meubilair hier in het magazijn van ExpoRent om dit op een zo vlot mogelijke manier te laten lopen.”

Erik Wood: Waarop gaat de focus liggen? Vakbeurzen of evenementen?

“De markt gaat uiteindelijk het percentage van elk luik bepalen,” stelt Libbrecht. “We richten ons sowieso op de event- en beurzenmarkt. Net zoals ExpoRent vroeger heel grote hoeveelheden had, is dat bij Total-e ook het geval. Alleen, ons gamma wordt nu breder dan vroeger.”

Erik Wood: Gaan jullie nu blijven investeren naar de toekomst toe, want het gaat heel snel in deze markt?

“Inderdaad, de markt evolueert heel snel,” aldus Jeroen Meermans. “Onze klanten vragen om die nieuwe trends te volgen. En die trends volgen elkaar steeds sneller op. Natuurlijk moeten we er op letten dat we geen overaanbod op de Belgische markt krijgen. Momenteel is er sowieso van elke discipline al enorm veel beschikbaar op de markt. Daardoor hebben de klanten veel keuze en worden spelers zoals wij vaak tegen elkaar uitgespeeld met een prijzenslag als gevolg. Dus moeten we erop letten dat we ons niet doodinvesteren door het aanbod groter te maken, maar uiteindelijk met veel materiaal achterblijven dat niet meer verhuurd kan worden. Dat wordt een moeilijke oefening. We gaan een enorm breed gamma hebben. Je moet al heel creatief zijn om binnen dat gamma geen mooie oplossing te vinden voor je evenement.”

Erik Wood: Zijn jullie nu operationeel klaar om de klanten te bedienen?

“In principe waren we reeds klaar vanaf het moment dat we hier binnenstapten,” glimlacht Libbrecht. “Onze flow bij Total-e loopt. We zijn gewend om grote producties uit te voeren. Immers, logistiek hebben we heel zwaar geïnvesteerd, zowel in gebouwen, transportmiddelen als in personeel.  Het moment dat de klant iets nodig heeft, is dat beschikbaar. Dat is reeds gebeurd. We hebben al klanten geholpen die aanvankelijk een bestelling bij ExpoRent hadden geplaatst. Die hebben het trouwens niet eens gemerkt. Met andere woorden, wij zijn klaar. In Hasselt steekt nu 4.000m2 aan materialen die verhuurbaar zijn en klaar staan voor de klanten.”

“Het sterke punt van onze operatie is dat wij een krachtige organisatorische structuur hebben neergepoot,” voegt Jeroen Meersman toe. “We zijn ondertussen reeds zeven overnames verder. We weten dus waarop we moeten anticiperen. We hebben een goede locomotief, onze basisstructuur, waaraan we vlot aanhangwagentjes kunnen aanpikken. Dat maakt dat we nu ook snel kunnen reageren.”

Volledige evenement ondersteuning – Total-e

Shares

Pin It on Pinterest